Nek- schouder- armklachten
het komt helaas te veel voor

Nek- schouder- en armklachten

Mensen zoeken vaak naar aanwijsbare oorzaken van hun klachten.

De diagnose: "verkalking van het kapsel van het schoudergewricht" of "slijtage aan de nekwervels", kan tot het ontstaan van de klacht leiden.


Klachten aan nek, schouders van vele oorzaken. Het is meestal van belang dat ontstaat. Dit is er vooraf al ontstaan er ontstaan van slijtage. Behandeling van de pijnplekken geeft verlichting, maar lost het probleem meestal niet op. Het is belangrijk om de klacht te beoordelen door mensen die de klacht bekijken in samenhang met de gehele persoon.

Nekklachten kunnen het gevolg zijn van grote spierspanning in de nek. De nekspieren kunnen zich met grote kracht aan pannen, in de druk op de tussenwervelschijven zo groot worden zodat er kracht en zenuw raken. Er kunnen vele oorzaken zijn die leiden tot deze spierspanning. Verstoorde organen (o.a, de maag en galblaas) kunnen nekklachten veroorzaken wervel weer recht gaan omdat de persoon laatste heeft van de maag).

Een schrikreactie van het lichaam die niet begint wordt kan tot blijvende klachten leiden. De whiplash is hier een bekend voorbeeld van. Kan het lichaam van deze stress ontdaan worden dan de klacht in veel gevallen verdwijnen. Cranio-sacraaltherapie boekt vaak goede resultaten bij whiplash-klachten.



Een andere vorm van nekklachten doet zich (meestal) voor in combinatie met schouderklachten;

zelfs onder de schedelrand op de zijkant van de nek spieren zitten punten. De pijn straalt meestal uit naar de bovenzijde van de schouders. Net iets achter de bovenzijde van de schouder zit samen een plek. Als mannen op die uitgaven drukken, kan de pijn naar boven uitstralen. De spieren in de omgeving van de punten zijn hard.
Deze pijn openbaart zich in acupunctuurpunten van de galblaasmeridiaan. Bij zeker 75% van de Nederlandse bevolking zullen deze punten zijn als er op gedrukt wordt. Dit heeft te maken met het jachtige leven dat we leiden. Drukte, stress, gejaagdheid; dit zijn belangrijke factoren die leiden tot deze pijn. Ook andere factoren (orgaanverstoringen, enz.) kunnen leiden tot deze nek- en schouderpijn.


Eén van de betere behandelmethoden voor deze klachten is Shiatsu, zo mogelijk gecombineerd met acupunctuur.


Bewegingsbeperking in de schoudergewrichten komt veel voor. Men kan de arm tot een zeker punt omhoog doen, gaat men dan nog een paar millimeter verder, dan volgt een hevige pijn. Sleurt iemand de arm nog verder, dan zijn spierscheuren niet ondenkbeeldig. Mensen die maanden/jaren zo'n kwaal hebben, lopen het risico dat de bewegingsbeperking nog erger wordt en zelfs ontstekingen bij het gewricht kunnen ontstaan. ontstaat in het kapsel van het gewrichtskalkafzetting, die tot blijvende van grotere problemen leidt.

De bewegingsbeperking wordt vaak veroorzaakt door spijsverteringsklachten. Er ontstaat een kleine energiedoorstroming in de armen van schouders.
Bij een beweging van rekking van de spieren ontstaat een energieblokkade. Geen energietoevoer naar een belaste spier tot de bovenarm. Beperkte energiedoorstroming leidt tot afremming van de circulatie van vloeistoffen (bloed, etc.).

Het resultaat is dat neerslaan en kalkresten in het kapsel achter blijven. De levering van de blokkade zit vaak niet op de plaats waar de bezorging klopt. Soms zit deze in de arm, soms in de schouder, in de nek, of op de rug. Als shiatsu-therapeut probeer ik als eerste deze blokkade op te sporen en te behandelen en vervolgens de spijsvertering.



De tenniselleboog kent dezelfde patronen als de beschreven bewegingsbeperking. Niet het tennissen, of welke vorm van belasting dan ook, is vaak de veroorzaker van de pijn; de verstoring was er al en de belasting was de druppel die de emmer deed overlopen. Ook de behandeling van de tenniselleboog speelt zich meestal af op een andere plaats, dan op de pijnplek zelf.

Vele klachten zijn niet meer dan symptomen van iets anders. Daarom is het belangrijk dat ze in samenhang met het totaal bekeken.

Disclaimer


Remco Willekus
15 March, 2022
Share this post
Archive
Tininitis
De Oosterse kijk op Tinitist